Pärmdesign: Metha Skog
Tillsammans med sin kollega, den franske botanikern Aimé Bonpland, ger sig den tyske naturforskaren och friherren Alexander von Humboldt av på en expedition till Sydamerika som kommer att ta fem år i anspråk och göra honom till en av sin tids mest ryktbara vetenskapsmän. Detta är den historiska inramningen för en intensiv och vindlande berättelse där nyckelvittnet är en blågul ara som Humboldt förvärvar under den strapatsrika färden genom Amazonas djungler. Humboldts papegoja handlar om språk och minne, om natur och kultur, om ambition och hänsynslöshet, och om de villkor som delas av allt levande på vår planet.
En fågel med långt livsspann, blixtrande förståndsgåvor, sällsynt utvecklad språkförmåga och osvikligt minne. En fågel programmerad för fri djungelflykt i den månghövdade kretsen av gelikar. Men det exemplar som några indianer i Maipures den 31 maj 1800, mindre än ett år efter dennes ankomst till Sydamerika, överlämnade till Alexander von Humboldt, att införlivas med menageriet som upptog det mesta av utrymmet i hans kanot, satt i fångenskap i bur.
För vilket brott? Brottet att minnas?
Prosaberättelse | ISBN 978-952-67553-3-5 | häftad | 197 s. | cirkapris 22 € SLUTSÅLD! | 10.2012
_______
Sagt om Humboldts papegoja
Hur långt bortom Helsingforsförorten Grankulla Nalle Valtiala rört sig och vilka alla hans källor kan vara överlåter jag åt andra att bedöma. Vare nog sagt att hans roman om Humboldt och hans papegoja är sällsamt fascinerande, förtätad och mångtydig om än det bara handlar om en av många fotnoter i historien. Knappt är man klar så börjar man läsa den på nytt. (Ivo Holmqvist, Dixikon)
Nalle Valtiala varken demoniserar eller förskönar. Han levandegör en fascinerande och viktig historia, skön och sårig i all sin komplexitet, om det vackraste och samtidigt mörkaste i människan: att undersöka, att försöka förstå. Och om vad det innebär att betrakta världen med en människas ögon. (Anna-Lina Brunell, Hufvudstadsbladet)
Humbolds papegoja är den starka prosahöstens roligaste överraskning. (Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser)
En rik berättelse som präglas av dess mångfacetterade tematik och stil. (Mathias Rosenlund, Lysmasken)
Effekten kommer smygande, sakta skissas konturer upp, långsamt förstår man att det finns en parallellberättelse gömd i den färggranna papegojans fjäderdräkt. ”Allt som lever är värdefullt, och allt lever, också det som är dött.” (Petter Björk, Horisont)
_______
Alexander von Humboldt (1769-1859), självporträtt 1814, källa: Wikimedia Commons
Alexander Karnstedt: Humboldts Amerikareise (källa: de.Wikipedia.org)
_______
Författarpresentation
[…]